SpirouDe Spirou is een Belgische eenmans zwaardboot, bedoeld voor jongeren die zin willen krijgen in het wedstrijdzeilen. Het bootje is uiterst gevoelig voor elke verandering, maar toch nog steeds vergevingsgezind voor de jonge zeilers.

Na een basisopleiding in Optimist (basis en/of evolutie 1) kan je overstappen naar de Spirou. De boot zeilt sportief dankzij zijn dynamische romp en groot zeiloppervlak.
Dankzij deze typische eigenschappen biedt de Spirou meer dan voldoende uitdaging aan de zeiler op al onze binnenwateren.

Zeilers op Spirou zijn jongeren vanaf 9 jaar tot ongeveer 15 jaar. Het lichaamsgewicht is een belangrijke factor. Ideaal weegt een Spirouzeiler tussen de 30 en 60kg. Na hun Spirou ervaring zetten de meeste zeilers hun zeilcarrière verder in bvb. Laser, Europe of andere klassen, ook meermansboten.

De Spirou weegt opgetuigd ongeveer 45 kg en is eenvoudig te transporteren. De boot is 2,70m lang en 1,35m breed. Het zeiloppervlak is 4,90m2. De trimmogelijkheden zijn eerder beperkt, wat de instap vergemakkelijkt voor minder ervaren zeilers.