Een stukje geschiedenis.

 

Provinciedomein De Gavers.

Het Provinciedomein De Gavers is een West-Vlaams natuur- en recreatiedomein van 192 ha in de gemeentes Harelbeke en Deerlijk. Het Gavermeer van ongeveer 65 ha ontstond door zandwinning in de jaren 1960, die nodig was voor de aanleg van de nabijgelegen snelweg E17. Daarvoor was het een drassig meersengebied.

Het beheer van de Gavers valt onder de provincie van West-Vlaanderen. Met ongeveer 800.000 bezoekers per jaar is dit het drukstbezochte provinciedomein van deze provincie.

Faciliteiten omvatten een zwemstrand, speelweides, wandel-, ruiter- en fietspaden, cafetaria's en een avonturenpark. Ruimte voor recreatie laat watersporten op het Gavermeer toe zoals: zeilen, surfen en kajakken. Een deel van het domein is natuurreservaat waar vooral watervogels kunnen overwinteren.

 

Het prille begin van de surfclub.

Het begon allemaal met de oprichting van een windsurffederatie van waaruit geijverd werd om zoveel mogelijk verenigingen op te richten in Vlaandeons eerste clublokaal.ren.

Bloso zou zorgen voor de watervlakten, de vijf federatiestichters moesten de Vlamingen warm maken voor de nieuwe watersporten en waar het kon nieuwe clubs uit de grond stampen.

Zo geschiedde het ook op en rond het Gavermeer te Harelbeke. Met zeventien waren ze bij de start. Soms wat wantrouwig ten aanzien van Bloso en de provincie maar steeds ijverend met, en nu en dan tegen, de andere gebruikers: de zeilers, de vissers en de natuurvrienden.

Na enkele jaren telden we meer dan duizend leden. 
Op de regatta startten we soms met 120 deelnemers. 
Tientallen families volgden de turnlessen en namen massaal deel aan de Veere-uitstappen. 
Grootse manifestaties werden georganiseerd. "De 24 uren van de Gavers" werden een volkskermis, duizenden kwamen kijken naar "de langste surfslang" ooit.... 
De club leverde nationale, europese en wereldkampioenen af aan de lopende band. Kortom, windsurfen was een feest!